Vad är en konsult?

Definitionen av en konsult är en person som under ett eget företag eller en konsultfirma hyrs ut för att erbjuda en kompetens som är efterfrågad av uppdragsgivaren. Det finns konsulter inom många olika områden som vissa är mer och vissa är mindre eftertraktade.

Hur hyr man en konsult?

En konsult kan hyras av både privatpersoner, organisationer och företag och gör detta mot antingen ett fast pris, ett timpris eller en kombination av de båda.
De olika typer av konsulter som finns inom Data/IT är bland annat konsulter som kan användas för marknadsföring, varumärkesbyggande, etablering, webbdesign, programmering, sökmotoroptimering men även drift. Helt andra typer av konsulter kan vara bokföringskonsulter, vvs-konsulter, el-konsulter och inom många andra områden och av många olika typer av konsulter.

Konsulter som driver eget företag kan antingen vara enmansföretagare som bara hyr ut sig själv men det kan också vara flera olika konsulter inom samma bransch eller område som marknadsför sig som ett företag och som går att hyra som konsult en och en alternativt flera samtidigt då de kan ha olika kompetens som kan krävas för ett projekt.

En konsult kan hyras allt från en timma till flera månader och ibland till och med år. Anledningen till att många företag anser att det är enkelt att hyra en konsult är för att det inte kräver en anställning. Konsulten tar sitt eget ansvar, betalar sin egen skatt och sköter allt sitt själv medan företaget som hyr konsulten inte behöver göra mer än att betala en faktura.

Marknaden för konsulter är stor och det finns nästan alltid minst en konsult vad det än är man söker efter för typ av konsult. Funderar du själv på att gå in i marknaden som konsult, så finns det ofta både plats och möjlighet att skapa en helt ny karriär.