Konsultföretag

Det finns både mindre och större typer av konsultföretag. De minsta konsultfirmorna som finns är de som består av en- till tre personer, då kan det räknas till en mindre typ av konsultfirma. Det finns ju också något större konsultföretag som är cirka tio personer men även stora konsultbolag på upp till flera hundra konsulter som kanske även stäcker sig internationellt i fler länder än bara Sverige.

Ett konsultföretag oavsett sin storlek erbjuder någon typ av konsultering i ett område eller en bransch där konsultföretaget är verksamt i. Ett exempel på var det finns för typ av lite större konsultbolag kan vara bland annat konsultföretag på webben som består av flera olika konsulter under samma företag. I ett sådant konsultföretag så kan det till exempel finnas en sökmotorkonsult, en konsult för webbdesign, en konsult för programmering och en konsult för projektledning.

I ett sådant konsultbolag så kan flera eller till och med alla konsulter i konsultföretaget hyras samtidigt och på så sätt bli en slags projektgrupp som hyrs som konsulter vid till exempel utvecklingen av en stor, omfattande hemsida som ska marknadsföras och lanseras av ett företag som inte har någon kompetens inom webb.

Det finns många möjligheter för nya konsulttjänster att etableras både i Sverige och internationellt. Det finns hela tiden efterfrågan i många olika brascher på konsulter och av den anledningen så etableras det också flera stycken konsultbolag hela tiden. Frågan som många ställer sig inför att de antingen ska hyra en konsult eller skapa en ny konsultfirma är;
”Vad är kännetecknar egentligen en bra konsultfirma?”

För det första så är det bra om konsultfirman har något att visa upp; allt från ett internt eller externt projekt. Referenser är alltid bevis på att det finns en positiv bakgrund för konsultföretaget och att det inte är något dåligt med konsultfirman. Om det är ett projektledning som ska hanteras och det gäller stora mängder med pengar som konsultfirman ska ta emot i förskott så kan det vara bra att kolla kreditvärdigheten på företaget för att se att inte
pengarna försvinner i fel händer direkt.

En hälsosam och bra konsultfirma har alltså erfarenheter, kunskaper, referenser och den omfattande erfarenhet som krävs för att själva kunna göra sin del i projektet eller uppdraget som konsultföretaget får in. En bra konsultfirma ska också kunna skriva under ett helomfattande avtal om så krävs för projektet för att på så sätt kunna garantera uppdragsgivaren en bra affär.